Ulovit kapra nebo jinou rybu už není pro české rybáře výzvou. Tou se stává rybolov v zahraničí. Češi si stále častěji vyjíždějí užít tento sport za hranice. Vedle přírodního bohatství, kterým jiné země oplývají, je především láká větší pestrost ryb. Obecně je výběr zemí, kam vyrazit rybařit, rozmanitý. Naproti létu se však v zimě šíře možností trochu zužuje. Mezi vyhledávané země pro rybaření v zimní sezoně patří například Egypt nebo Španělsko.

Vášnivé rybáře čím dál více lákají řeky, jezera a moře ostatních zemí Evropy, ale i zbytku světa. Letní měsíce jsou ideální pro provozování tohoto sportu například ve skandinávských zemích, hlavně v Norsku. V listopadu a ostatních zimních měsících je potřeba cílovou zemi pro rybaření dobře zvolit. „Pokud jede rybář poprvé do zahraničí, s výběrem země a následnými věcmi, jako je například opatření povolení pro rybolov, mu mohou pomoci cestovní kanceláře, které takové výlety organizují. V případě, že chce vyjet na svou vlastní pěst, je dobré si dopředu zjistit všechny potřebné informace třeba přes internet, aby se vyhnul případným komplikacím. Kupříkladu rybářský lístek v Norsku se dá koupit právě přes internet,“ doporučuje Marek Sedlák z restaurace Nordsee, která už více než 115 let připravuje rybí pochoutky.

V Egyptě se nejen dobře opaluje, ale i rybaří

Egypt je nejbližší tropická destinace dostupná několika hodinami letu. Rybářská sezona tu začíná teprve v říjnu, protože vysoké teploty a přímý sluneční svit v létě rybaření znepříjemňuje. Listopad se tak stává vhodnou dobou pro rybářskou výpravu do této země. Pobřeží dlouhé 800 kilometrů nabízí nespočet korálových útesů a spoustu možností k rybaření. Zalovit si můžete i v mnohých oblíbených turistických letoviscích. Je však potřeba si ověřit, zda je to v dané lokalitě skutečně dovoleno. Většinou to jde pouze s povolením majitele hotelu či areálu. Nabízí se však možnost zařídit si vyjížďku na lodi s místními a vydat se dále na moře, třeba i k nějakému ostrůvku. Pro rybaření mimo letovisko je opět nutné mít povolení. Ke komerčnímu rybolovu, tedy rybaření za účelem prodeje chycených ryb, si cizí posádky lodí musejí zařídit licenci. V Egyptě se rybáři mohou těšit na úlovky v podobě nilského okouna, chňapala dvouskvrnného nebo třeba písečníka tečkovaného.

Španělsko je jasnou volbou pro lov sumců

Listopadové teploty se ve Španělsku pohybují mezi 17 až 22 stupni, je tam tedy ještě relativně teplo. Nejznámějším místem pro rybaření je bezpochyby 900 kilometrů dlouhá řeka Ebro a přehrady na ní. Na tuto řeku se sjíždějí rybáři hlavně kvůli sumcům, jejichž váha dosahuje až 80 kilogramů a délka zhruba dva metry. Častěji lovenou rybou je tu candát, který měří kolem 90 centimetrů. Pokud by přece jenom někdo chtěl chytit rybu podobnou té české, může se pokusit o kapra. Ten španělský má však s českým společné pouze jméno. Dorůstá totiž do váhy i 30 kilogramů. Pro rybolov v oblasti řeky Ebro je potřeba si vyřídit licenci. „Ve Španělsku platí pro rybáře jistá pravidla, která je nutné respektovat. Jedním z nich je například to, že denní doba lovu začíná hodinu před východem slunce a končí hodinu po jeho západu. Důležité také je, že se nesmí lovit na živé či mrtvé ryby, měkkýše nebo hlavonožce,“ upozorňuje Marek Sedlák z restaurace Nordsee, která připravuje jídla z ryb pocházejících z vod Asie nebo Atlantského oceánu.

Listopad rybolovu ve skandinávských zemích nepřeje

Ačkoliv je tato severská země velmi oblíbenou destinací pro rybaření, rybářská sezona tu končí v říjnu. Následující měsíce až do února jsou velmi krátké dny, je špatné počasí a zima. Některý zkušený rybář se přesto do Norska vydá. Nováčkům Petrova cechu se to však nedoporučuje, technika zimního lovu se od té letní liší a kromě dobré fyzické kondice a lepšího vybavení jsou potřeba hlavně zkušenosti. Finsko je na tom s rybolovem v zimních měsících podobně. Zde je zakázáno rybařit v řekách a klidných vodách, pokud nejsou označené pro zimní rybolov. Z bezpečnostních důvodů je také zakázáno chytat ryby na lyžařských trasách, které vedou přes jezera. Chůze a rybaření na ledě je pak vždy na vlastní nebezpečí rybáře.

O Nordsee

Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.

Sdílej:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Bookmarky.cz
  • Jaggni to!
  • Linkuj.cz!
  • MojeLinky.sk
  • MySpace
  • Pozrisi.sk
  • Top Články.cz
  • Twitter