Poznejte zajímavý původ kratomu

Mnoho lidí si pravidelně kupuje kratom bílý nebo jiné kmeny této byliny. I když počet uživatelů roste, ne každý je seznámen s tím, jaký má vlastně původ. Nejde o žádnou malou bylinu, ale o vysoký tropický strom, z něhož se pro výrobu produktů používají především jeho listy. Původ kratomu (Mitragyna speciosa) je v jihovýchodní Asii, kde se tento strom vyskytuje především v tropických deštných lesích zemí jako Thajsko, Indonésie, Malajsie, Myanmar a Papua-Nová Guinea. Zde je podrobnější pohled na původ a historii kratomu.

Geografický původ

Thajsko: Kratom je v Thajsku tradičně používán jako součást lidové medicíny. Místní obyvatelé ho užívají pro zvýšení energie, úlevu od bolesti a jako prostředek k léčbě různých onemocnění.

Indonésie: V Indonésii, zejména na ostrovech Borneo a Sumatra, je kratom běžně pěstován a konzumován. Indonésie je dnes jedním z největších producentů a exportérů kratomu na světě.

Malajsie: V Malajsii je kratom znám jako „ketum“ a jeho užívání má dlouhou historii, podobně jako v Thajsku.

Myanmar a Papua-Nová Guinea: I v těchto zemích je kratom součástí tradiční medicíny a kultury.

Tradiční užití

Stimulant: Listy kratomu byly žvýkány nebo konzumovány ve formě čaje zemědělci a dělníky, aby jim dodaly energii a zvýšily pracovní výkonnost.

Analgetikum: Kratom byl používán k úlevě od bolesti, což je jeden z hlavních důvodů jeho popularity v tradiční medicíně.

Léčba průjmů: Listy kratomu byly používány k léčbě gastrointestinálních potíží, včetně průjmu.

Léčba závislosti: Kratom byl někdy používán jako náhražka opiátů pro zmírnění abstinenčních příznaků.

Botanický popis

Rodina: Kratom patří do rodiny Rubiaceae, do které patří také kávovník.

Vzhled: Kratom je strom, který může dosahovat výšky až 25 metrů. Má velké, lesklé, zelené listy, které jsou eliptického tvaru.

Květy: Květiny kratomu jsou malé a žluté, uspořádané do kulovitých shluků.

Chemické složení

Alkaloidy: Kratom obsahuje přes 40 různých alkaloidů, přičemž nejvýznamnější jsou mitragynin a 7-hydroxymitragynin.

Další sloučeniny: Kromě alkaloidů obsahuje kratom také flavonoidy, terpeny a další bioaktivní sloučeniny, které přispívají k jeho farmakologickým účinkům.

Moderní použití a regulace

Popularita: V posledních desetiletích se kratom stal populárním v západních zemích, kde se používá jako doplněk stravy pro zvýšení energie, úlevu od bolesti a zlepšení nálady.

Regulace: Různé země mají odlišné právní postavení kratomu. Například v Thajsku byl kratom dlouho zakázán, ale v roce 2021 byl zlegalizován pro lékařské a vědecké účely. V USA je jeho legálnost regulována na úrovni jednotlivých států. V České republice je jeho prodej legální pro všechny osoby starší 18 let.

Kratom má dlouhou historii užívání v jihovýchodní Asii, kde byl používán pro své stimulující a analgetické účinky. Díky svým alkaloidům se stal populárním i v jiných částech světa, ačkoliv jeho použití je často předmětem kontroverzí a regulací. Pokud si ho chcete pořídit, využít k tomu můžete populární internetový obchod neonkratom.cz.